Δονητές και η ψυχική υγεία

Οι δονητές πρωτοεμφανίστηκαν το 1880, όταν το κλειτοριδικό μασάζ  ήταν η μόνη αγωγή κατά της γυναικείας υστερίας. Μέχρι τότε οι γιατροί το πραγματοποιούσαν με το χέρι! Η πράξη αυτή κατέληγε τον «υστερικό παροξυσμό» που σήμερα είναι γνωστός και ως οργασμός, ανακουφίζοντας θεραπευτικά πάντα τις γυναίκες.

Ο Dr. Joseph Mortimer Granville σκέφτηκε να αναπτύξει ένα μηχανισμό που θα έκανε τη δουλειά για να ξεκουράσει το χέρι του, έτσι κατασκεύασε και κατοχυρώσε παράλληλα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον πρώτο ηλεκτρομηχανολογικό δονητή με φαλλικό σχήμα.

Στη συνέχεια η γκάμα αναπτύχθηκε πάρα πολύ γρήγορα, με μοντέλα που λειτουργούσαν με ηλεκτρικό ρεύμα, μπαταρίες, αέριο, ή ακόμα και με πετάλια! Σχετικά σύντομα οι τιμές τους έγιναν τόσο προσιτές που οι κυρίες τους αγόραζαν και για το σπίτι. Σε πολλούς γυναικείους καταλόγους παρουσιάζονται ως ένα εργαλείο κατά της πίεσης και του άγχους των γυναικών, καθώς και ως το μυστικό της νεότητας!

Η εικόνα των δονητών θα αλλάξει μετά το 1920, όταν κάνουν την εμφάνιση τους στις πρώτες πορνογραφικές ταινίες. Ήταν το έναυσμα για να αποκτήσουν μια αρνητική χροιά, χτίζοντας ένα ταμπού γύρω από τη χρήση τους. Σήμερα αποτελούν ένα σύνηθες αξεσουάρ για το sex, το οποίο θα βρείτε στα sex shop.