Εμφύτευση εμβρύου στη μήτρα

emfytefsi-emvriouΗ εμφύτευση γίνεται έξι με επτά ημέρες μετά την σύλληψη και ενώ το ενδομήτριο είναι ήδη καλά προετοιμασμένο μέσω ενζύμων και ορμονών που παράγονται τοπικά. To μαξιλαράκι του ενδομητρίου έχει προετοιμαστεί από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη που παράγει το ωχρό σωμάτιο (υπόλειμμα του ωοθυλακίου μετά την ωορρηξία) και είναι πλέον δεκτικό προς εμφύτεση.

Το παράθυρο αυτής της ευκαιρίας για εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου κρατά από την εικοστή έως την εικοστή τέταρτη μέρα ενός κύκλου περιόδου είκοσι οκτώ ημερών. Στην αρχή ο σχηματισμός του μωρού επικάθεται στο ενδομήτριο, συνδέεται με αυτό, ενώ αργότερα το τρυπά και σχηματίζει ισχυρούς δεσμούς με αυτό και το ανώτερο τμήμα του μυομητρίου της μήτρας.

Με την έναρξη της εμφύτευσης «το μωρό» αποτελείται από 100-250 κύτταρα, που ενταφιάζονται συνήθως στον πυθμένα, το ανώτερο σημείο της ενδομήτριας κοιλότητας. Η ευκαιρία να φυτευτεί το σποράκι σας μέσα στην κοιλίτσα χάνετε με το πέρας της 24ης ημέρας καθώς το ενδομήτριο παύει να είναι αρκετά δεκτικό!

Το πρώτο αυτό στάδιο στην εγκυμοσύνη, άλλα και τις χημικές ουσίες που το επηρεάζουν περιγράφει ο γυναικολόγος Άρης Τσιγκρής στο site του.