Τι είναι τα ινομυώματα της μήτρας

inomiomata-mitrasΙνομυώματα ονομάζονται οι όγκοι που αναπτύσσονται στο μυϊκό ιστό της μήτρας και συνήθως παρατηρούνται μετά την ηλικία των 35 ετών. Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούν είναι βαριές και παρατεταμένης διάρκειας περίοδοι, υπογονιμότητα, συχνουρία, συχνές ουρολοιμώξεις, αποβολές, κοιλιακά άλγη, άλλα και διάφορες άλλες παρενέργιες.
Μπορεί να αυξηθούν αρκετά σε μέγεθος στην εγκυμοσύνη, λόγω της μεγάλης αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος στη μήτρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικούς πόνους, ή ακόμα και πίεση στα γειτονικά όργανα (έντερο, ουροδόχος κύστη). Στην περίπτωση αυτή οι γυναικολόγοι χορηγούν αναλγητικά.
Τα ινομυώματα που έχουν αφαιρεθεί δεν επανεμφανίζονται, άλλα τα πιο μικρά που δεν έχουν αφαιρεθεί μπορεί να μεγαλώσουν στο μέλλον και να χρειάζονται και πάλι αντιμετώπιση. Συνήθως οι γυναικολόγοι προχωρούν σε λεπτομερή χαρτογράφηση των ινομυωμάτων με το διακολπικό υπέρηχο και τη μαγνητική τομογραφία στις πιο σύνθετες περιπτώσεις.
Συνήθως δεν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση αλλά μια απλή υπερηχογραφική παρακολούθηση ανά διαστήματα που καθορίζει ο γυναικολόγος, συνήθως μία φορά το χρόνο.