Αλήθειες και μύθοι για τα εμβόλια

Σίγουρα τα εμβόλια είναι μία απο τις καλύτερες άμυνες που διαθέτει ο άνθρωπος για να προστατεύει την υγεία του. Το καλύτερο παράδειγμα αφορά την ευλογιά. Ο ιός της ευλογιάς εξαφανίστηκε με το εμβόλιο και ήταν η πρώτη φορά που μπορέσαμε να γιορτάσουμε μια τέτοια επιτυχία! Η μάχη των εμβολίων όμως δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή.

Σήμερα διαθέτουμε εμβόλια που ήταν σχετικά εύκολο να παρασκευάσουμε για να καταπολεμήσουμε μία ασθένεια. Λογικά λοιπόν, μένουν εκείνες οι ασθένειες για τις οποίες είναι δύσκολο να παρασκευάσουμε εμβόλια και αυτές είναι η ελονοσία, το AIDS κ.α. Πρόκειται για ιούς δύσκολα καταπολεμήσιμους. Δεν φτάνουν οι κλασσικές μέθοδοι που διαθέτουμε. Τα εμβόλια που έχουμε μιμούνται τον φυσικό τρόπο άμυνας. Για τις ασθένειες που δεν υπάρχει εμβόλιο, πρέπει η επιστήμη να πάει πέρα  και από το φυσικό μηχανισμό άμυνας, που δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη φυματίωση, την ελονοσία, ή το AIDS.

Πρίν 130 χρόνια ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακάλυψε το μυοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Η φυματίωση προκαλείται μέσω βακτηριδίων, τα οποία μεταδίδονται πολύ γρήγορα, για παράδειγμα με το βήχα και προσβάλλει τον πνεύμονα. Η νόσος είναι θανατηφόρα σε ποσοστό 5 έως 10% και κάθε χρόνο πεθαίνουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι από φυματίωση. Είναι κυρίως αυτοί με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι φορείς του AIDS.

Μια επιπλέον δυσκολία που πρέπει να αντιμετωπίσει η επιστήμη, είναι ότι οι ιοί αυτοί συνεχώς μεταλλάσσονται. Και μόλις κάποιος επιστήμονας ανακαλύψει ένα νέο εμβόλιο, με τη μετάλλαξη του ιού, καθίσταται αναποτελεσματικό. Ή σε άλλες περιπτώσεις, προστατεύει τον άνθρωπο μόνο σε ποσοστό 50%. Αυτό συμβαίνει διότι το γενετικό υλικό τους συνεχώς μεταλλάσσεται, προκαλεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κάνει πιο πολύπλοκη την έρευνα για την ανάπτυξη νέων εμβολίων. Το καλύτερο παράδειγμα, μας το δίνει η γρίπη. Κάθε χρόνο οι επιστήμονες πρέπει να παρασκευάζουν ένα νέο εμβόλιο, κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο και εξαιρετικά δαπανηρό. Το πιο απλό θα ήταν να είχαμε για κάθε ιό και από ένα εμβόλιο, που θα μας προστάτευε 100% από τους ιούς και τα βακτηρίδια.