Εξαφάνηση της μυωπίας

miopiaΗ μυωπία είναι μια πάθηση των οφθαλμών, η οποία αναγκάζει τους ανθρώπους που την έχουν σε μεγάλη κλίμακα να φοράνε γυαλιά, ή φακούς επαφής. Μια σχετικά πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη όμως φιλοδοξεί να βάλει τέλος στα γυαλιά μυωπίας.

Υπολογίζεται ότι σε περίπου 5 χρόνια, η μυωπία θα μπορεί ίσως να θεραπεύεται μόνο με τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων. Όπως αναφέρει ο Dr. Chris Hammond, ο οποίος ηγήθηκε μίας έρευνας στο King’s College του Λονδίνου, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μυωπίας, είναι η κληρονομικότητα.

Σε μια μελέτη 12 ετών, η οποία εξέτασε 4.000 διδύμους, οι ερευνητές του Τμήματος KCL της Twin Research ανακάλυψαν πως το γονίδιο RASGRF1 και διάφορες παραλλαγές του να εμφανίζεται σε άτομα με μυωπία. Μια ξεχωριστή μελέτη στην Ολλανδία βρήκε ένα δεύτερο γονίδιο που επίσης έχει σχέση με τη μυωπία και ο Δρ. Χάμοντ πιστεύει πως υπάρχουν και άλλα.

«Αυτό που βρήκαμε δεν είναι το μοναδικό γονίδιο της μυωπίας που υπάρχει, αλλά αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για να καταλάβουμε πώς ένα μάτι γίνεται μυωπικό.»

Ο Δρ. Χάμοντ πιστεύει ότι οφθαλμικές σταγόνες ή ταμπλέτες που θα δίνονται σε παιδιά, ή εφήβους, θα μπορούν να μπλοκάρουν τα γενετικά μονοπάτια μέσα από τα οποία στέλνονται μηνύματα για να συνεχίζει ο βολβός να αυξάνει. Όμως θα χρειαστούν αυστηρά τεστ γιά να αποκλήσουν πιθανές παρενέργειες.