Καρκινογόνες ουσίες στο σπίτι

aromatika-keriaΣτοιχεία που σοκάρουν φέρνει στο φως μία βρετανική έρευνα, καθώς αναφέρει ότι τα αρωματικά κεριά και γενικώς τα αποσμητικά χώρου που όλοι έχουμε μέσα στα σπίτια μας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η έρευνα έθεσε στο μικροσκόπιο επί πέντε μέρες έξι σπίτια με ίδια χαρακτηριστικά στην πόλη York της Βρετανίας. Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά για τα σπίτια που χρησιμοποιούσαν αρωματικά προϊόντα, καθώς σε τρία σπίτια που οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν περισσότερο αποσμητικά χώρου εντοπίστηκε λιμονένιο. Μια ουσία που δίνει μυρωδιά εσπεριδοειδών σε κεριά και προϊόντα καθαρισμού.

Οπως αναφέρει η έρευνα το λιμονένιο από μόνο του είναι ακίνδυνο αλλά όταν έρχεται σε επαφή με το όζον στον αέρα δημιουργεί φορμαλδεΰδη, ένα χημικό που θεωρείται καρκινογόνο. Αναλύοντας την αντίδραση σε εργαστήριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάθε δύο μόρια λομινενίου μπορούσαν να παράγουν ένα μόριο φορμαλδεΰδης, όπως αναφέρει το healingeffect. Οι ειδικοί που έκαναν την έρευνα προειδοποιούν ότι αν τα σπίτια δεν αερίζονται συχνά, ακόμα και τις κρύες ημέρες του χειμώνα, τα επίπεδα φορμαλδεΰδης μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο διαπίστωσαν ότι αν έχουμε φυτά στο σπίτι, όπως πχ. η λεβάντα, μειώνεται το ποσοστό φορμαλδεΰδης στον αέρα, καθώς την απορροφούν!