Μαϊμού φάρμακα

H εγκληματική δραστηριότητα στο πεδίο των φαρμακευτικών σκευασμάτων γνωρίζει άνθηση. Πίσω από αυτήν τη δραστηριότητα, βρίσκονται ολοένα συχνότερα διεθνώς οργανωμένες ομάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται: ενδιάμεσοι έμποροι, άτομα που «ξεπλένουν» χρήματα, μεταφορείς μετρητών, μέχρι και ένοπλοι δράστες. Οι «εγκέφαλοι» τέτοιων κυκλωμάτων πωλούν τα σκευάσματά τους μέσω παράνομων διαδικτυακών φαρμακείων σε “μεγάλους” αγοραστές ή απλούς ιδιώτες. Οι πωλήσεις αυτές είναι άκρως κερδοφόρες για τους δράστες, με τα περιθώρια κέρδους να είναι εν μέρει συγκρίσιμα με αυτά του εμπορίου ναρκωτικών.

Τα παράνομα φάρμακα προέρχονται στις περισσότερες περιπτώσεις από την Ασία, αλλά και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με ειδικούς, σε παράνομα εργαστήρια τα φάρμακα παρασκευάζονταν συχνά σε μπετονιέρες με ανάμιξη ουσιών που ήταν διαθέσιμες τη δεδομένη χρονική στιγμή. Πριν από μερικά χρόνια επρόκειτο σχεδόν αποκλειστικά για viagra ή προϊόντα lifestyle, για παράδειγμα κατά της τριχόπτωσης ή για αδυνάτισμα,πλέον όμως παραποιούνται φάρμακα κάθε είδους – από χάπια κατά της αλλεργίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, μέχρι και σκευάσματα εμβολίων. Μάλιστα με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών, οι δράστες μπορούν να φτιάξουν σχεδόν πανομοιότυπες τις συσκευασίες των γνήσιων φαρμάκων, κάνοντας αδύνατη την αναγνώριση των απομιμήσεων από τον μη εξειδικευμένο παρατηρητή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παραποιείται και νοθεύεται οτιδήποτε υπόσχεται κέρδος στους επιτήδειους που το διακινούν. Από φάρμακα τύπου «lifestyle», όπως χάπια αδυνατίσματος, κατά της τριχόπτωσης ή της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μέχρι πανάκριβα σκευάσματα για τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές νόσους, την ηπατίτιδα και το διαβήτη.Η κύρια πύλη εισβολής για τους εμπόρους νοθευμένων φαρμάκων είναι το διαδίκτυο. Οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ δεν γνωρίζουν σύνορα. Γι’ αυτό και η μάχη κατά της παραποίησης φαρμάκων είναι ένα διεθνές εγχείρημα, καθώς οι παραποιήσεις γίνονται ολοένα καλύτερες και είναι όλο και πιο δύσκολο να τις αντιληφθεί κανείς.

Παρά τους αυξημένους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο αρκετοί το προτιμούν, προβάλλοντας ως επιχειρήματα την ανωνυμία και τις προσιτές τιμές. Ωστόσο, ακριβώς αυτή η ανωνυμία σε συνδυασμό με τις συχνά αφανείς εμπορικές διαδρομές των προϊόντων, διευκολύνουν το έργο των εγκληματικών παραγόντων.

Πηγή: premium.paratiritis.gr