Πέντε άνθρωποι θα ρυθμίζουν τι θα τρώει ο πλανήτης

rythmistes-trofisΟι πέντε θα γίνουν έξι; Όλα δείχνουν ότι ο κλάδος των αγροτικών προϊόντων δηλαδή σπόρων, φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων απο τον οποίο εξαρτάται η παγκόσμια γεωργική παραγωγή σύντομα θα είναι στα χέρια πέντε πολυεθνικών.

Ο γερμανικός όμιλος χημικων και  φαρμάκων Bayer, δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει  προσφέρει 62 δις $ (€ 55 δισεκατομμύρια) για να εξαγοράσει τον γίγαντα της βιομηχανίας αγροχημικών  Monsanto. Αν ολοκληρωθεί  η συναλλαγή, απο την συγχώνευση θα προέκυπτε ο μεγαλύτερος πολυεθνικός γίγαντας στον κόσμο στο κλάδο των φυτοφαρμάκων, σπόρων και λιπασμάτων. Η  Bayer προσφέρει σε μετρητά  $122 ανά μετοχή και βρίσκεται σε , προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες σχετικά με τη χρηματοδότηση του deal.Επίσης , η  Bayer σχεδιάζει να αντλήσει ένα μέρος του ποσού απο επενδυτές . Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Werner Baumann είπε ότι δεν χρειάζεται να πουλήσει κάτι  από το χαρτοφυλάκιο των επιχειρήσεων της Bayer για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία Monsanto.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα στην παγκόσμια αγορά, έξι εταιρείες κυριαρχούν στις πωλήσεις  αγροχημικών προϊόντων. Πρόκειται για την  Syngenta, την Bayer CropScience, την BASF, την Dow Agrosciences,την  Monsanto και την DuPont. Υπενθυμίζεται ότι και η Syngenta είχε προκύψει από τη συγχώνευση του αγροχημικού κλάδου των εταιριών Novartis και Zeneca.

Η Monsanto, ο αμερικάνικος κολοσσός της γεωργίας, έχει προβλήματα. Μάλιστα για να τα αντιμετωπίσει προχωρά σε απολύσεις. Στα πλαίσια περικοπών του κόστους εξήγγειλε την περικοπή (απολύσεις), 2.600 θέσεων εργασίας. ΄Ετσι προσδοκά ότι θα αντισταθμίσει την πτώση των πωλήσεων σπόρων βιοτεχνολογίας και ζιζανιοκτόνων. Οι απολύσεις αυτές περιορίζουν τις θέσεις εργασίας -22.500 σήμερα-κατά 12%. Σύμφωνα με την εταιρία, με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσει $275 εκατ – $300 εκατομμύρια σε ετήσια βάση. Πρόσφατα άλλωστε, η Monsanto ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την  εξαγορά της ελβετικής  Syngenta, όταν αυτή  απέρριψε μία προσφορά αξίας $ 47 δισ. Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρίας, σε επιστολή στα στελέχη της Syngenta σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση, ανέφερε ότι  «… Ο συνδυασμός των επιχειρήσεών μας θα επαναπροσδιορίσει το μέλλον στη γεωργία. «Αν προχωρούσε η συγχώνευση, η  Monsanto θα ήταν ο  μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο γεωργικών φαρμάκων και αυτό είχε προκαλέσει ερωτηματικά για το κατά πόσο μία τέτοιας μορφής επιχειρηματική κίνηση, θα είχε τη σύμφωνη γνώμη των φορέων που εξετάζουν θέματα ανταγωνισμού. Τελικά, όμως η Syngenta δέχθηκε την προσφορά της κινεζικής ChemChina.

Σημειώνεται ότι σήμερα,οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες agrichemical έχουν στόχο τα γενετικά φυτά .Καλλιέργειες ανθεκτικές σε εξατομικευμένης σύνθεσης ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα που  επιτρέπουν  στους αγρότες να χρησιμοποιούν αυτές τις χημικές ουσίες για να σκοτώσουν  όλα τα φυτά σε μια περιοχή εκτός από το καλλιεργούμενο φυτό, καθώς και τυχόν έντομα. Το αποτέλεσμα: μονοκαλλιέργειες χωρίς βιοποικιλότητα.

Πηγή: premium.paratiritis.gr