Προβλήματα από το λάθος μέγεθος των παπουτσιών

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του premium.paratiritis.gr, είδαμε ότι η επιλογή λάθος παπουτσιών φαίνεται να αποτελεί τον κανόνα παρά την εξαίρεση! Και έτσι αρχίζουν τα προβλήματα αφού σε κάθε βήμα ασκούνται πιέσεις στα πόδια μας. Αν μάλιστα τρέχουμε οι πιέσεις φτάνουν στο δεκαπλάσιο. Φανταστείτε, λοιπόν, τι παθαίνουν τα πόδια όταν οι πιέσεις αυτές τους ασκούνται εν όσω ασφυκτιούν στριμωγμένα σε λάθος παπούτσια.Απο τα παπούτσια προκαλούνται προβλήματα στα γόνατα, την μέση αλλά και στα νεύρα των ποδιών. Μελέτες έχουν δείξει πως η συνεχής χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως αρθρίτιδας, στα γόνατα, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμορφίες των άκρων πόδων και των αστραγάλων, καθώς και σε οσφυαλγία επειδή καταπονούν τους μυς χαμηλά στην πλάτη. Οι κίνδυνοι αυτοί δεν αφορούν μόνον τις γόβες-στιλέτο, αλλά και τα παπούτσια με ψηλά αλλά φαρδιά τακούνια, τα οποία φαίνεται ότι ασκούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα γόνατα απ’ ότι οι γόβες-στιλέτο.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παπούτσια είναι η βασική αιτία που πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από πόνο, κάλους, νύχια που αναπτύσσονται προς τα μέσα κ.α. Έχουν διαπιστώσει ποιές κατηγορίες παπουτσιών μπορεί να γίνουν περισσσότερο ενοχλητικές. Οι ψηλοτάκουνες γόβες είναι οι πιο γνωστές για την πρόκληση προβλημάτων στα πόδια. Προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν και τα κλειστά παπούτσια δίχως κορδόνια που κάνουν το πόδι να ολισθαίνει προς τα εμπρός και πιέζουν τα δάκτυλα στο πρόσθιο τμήμα τους.

Χειρότερα απ’ όλα, είναι τα παπούτσια τύπου «μπαλαρίνα», είτε έχουν τακούνι είτε όχι. Τα παπούτσια αυτά όχι μόνο δεν συγκρατούν σωστά το πόδι, αλλά το πρόσθιο τμήμα τους είναι στενό και κοντό, και σταματά λίγο πάνω από τα δάκτυλα, με συνέπεια να μην στηρίζει καθόλου το πάνω μέρος του άκρου πόδα (το κουντεπιέ, δηλαδή). Σημαντικό είναι και το σωστό μέγεθος παπουτσιού. Αν τα παπούτσια είναι πιο μικρά ή πιο μεγάλα απο το σωστό μέγεθος τότε τα προβλήματα καθίστανται αναπότρεπτα.

Ποια είναι η λύση σε όλα αυτά; Να επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τα παπούτσια που αγοράζουμε. Για καθημερινή χρήση, οι μεν γυναίκες πρέπει να επιλέγουν παπούτσια με χαμηλό τακούνι, κλειστά στο πάνω μέρος του άκρου πόδα και με στρογγυλό πρόσθιο τμήμα, ενώ οι άντρες πρέπει να προτιμούν παπούτσια με κορδόνια, που επίσης θα είναι στρογγυλά μπροστά. Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, καλό είναι να εναλλάσσουν οι γυναίκες τα παπούτσια τους: τη μια μέρα να φορούν ίσια και την άλλη ένα ζευγάρι με λίγο τακούνι.