Φυγή εγκεφάλων στο εξωτερικό

«Να μείνω ή να φύγω;», το τραγούδι του βρετανικού συγκροτήματος Clash είναι σχεδόν 40 χρόνων, ωστόσο για τους νέους στην Ελλάδα το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Βασικός λόγος είναι η έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής. Το ποσοστό της ανεργίας στους νέους παραμένει με πάνω από 40% υψηλό. Ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν την περίοδο της κρίσης τη χώρα, ξεπερνά τις 400.000. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι νεαροί στην ηλικία πτυχιούχοι και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το brain drain, δηλαδή η διαρροή επιστημονικού δυναμικού, θα συνεχιστεί. Το 76% των Ελλήνων εφήβων σκέπτεται να σπουδάσει ή να εργαστεί στο εξωτερικό. Μόνο στην Γερμανία, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2013 κατά 13 %. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μετρούσε το 2012, 6.000 Έλληνες φοιτητές, από τους οποίους οι 1.100 ξεκίνησαν τις σπουδές τους στην Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο δύσκολα θα βρεί λύση.Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, καθώς αγωνίζονται να σώσουν το κοινό νόμισμα της ηπείρου από την καταστροφή, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα. Η οικονομία τής Ευρώπης βρίσκεται στο χείλος μιας καταστροφικής έλλειψης δεξιοτήτων. Παρά το εξαιρετικά υποχρησιμοποιούμενο εργατικό δυναμικό, περίπου το 27% των θέσεων εργασίας μένουν κενές κάθε χρόνο στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, λόγω έλλειψης κατάλληλα ειδικευμένων αιτούντων εργασία. Μέχρι το 2020, μόνο ο ψηφιακός τομέας τής ηπείρου θα έχει έλλειψη 900.000 ειδικών, ενώ η δυναμική γερμανική οικονομία θα βιώσει την έλλειψη ενός εκατομμυρίου εργαζομένων ειδικευμένων στους τομείς τής επιστήμης, της μηχανικής, των μαθηματικών και της τεχνολογίας.

Από την εισαγωγή τού ευρώ, περισσότεροι ειδικευμένοι εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει την Ευρώπη από όσοι είναι οι νεοαφιχθέντες. Στα προ της κρίσης χρόνια, οι 15 χώρες που υιοθέτησαν το νόμισμα του ευρώ παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, μια καθαρή απώλεια περίπου 120.000 εργαζόμενων με τριτοβάθμια εκπαίδευση κάθε χρόνο. Έλκονται κυρίως από τους υψηλότερους μισθούς, τα πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης και την αποτελεσματική γραφειοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα χρόνια που προηγήθηκαν της Μεγάλης Ύφεσης, από το 2000 ως το 2008, η Ιταλία έχασε περίπου 1,5 εκατομμύρια ειδικευμένους επαγγελματίες – πολλοί από αυτούς με πολύ προηγμένες δεξιότητες.

Για να αντιστραφεί η τάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε την πρωτοβουλία τής Μπλε Κάρτας το 2011, σύμφωνα με το πρότυπο του προγράμματος της Πράσινης Κάρτας των ΗΠΑ, που χορηγεί βίζα σε αλλοδαπούς οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Βρυξέλλες ήλπιζαν να προσελκύσουν 20 εκατομμύρια εργαζομένους με υψηλή ειδίκευση, με ιδιαίτερη έμφαση σε μηχανικούς, εταιρικούς στρατηγιστές και εργαζόμενους στη βιοτεχνολογία. Αλλά τα αποτελέσματα ήταν ντροπιαστικά. Το 2012 και το 2013 , η ΕΕ χορήγησε τελικά λιγότερες από 20.000 βίζες – κάτι αμελητέο σε σχέση με τη συνεχιζόμενη φυγή από την νότια Ευρώπη.

Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε μια δραματική αλλαγή σε αυτούς τους αριθμούς σύντομα. Έστω κι αν η οικονομία της Ευρώπης βελτιώνεται, οι ταλαντούχοι μετανάστες είναι πιθανό ότι θα εξακολουθούν να βρίσκουν άλλες περιοχές τού κόσμου πιο δελεαστικές. Οι κανονιστικοί φραγμοί της Ευρώπης στην καινοτομία και ο γλωσσικός κατακερματισμός είναι αποτρεπτικοί παράγοντες, όπως είναι η άνοδος σε όλη την ήπειρο των λαϊκιστικών κομμάτων, τα οποία είναι μερικές φορές ξενοφοβικά.

Η κρίση τού ευρώ επιδείνωσε αυτή την αιμορραγία ταλέντων. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη γνώρισε μια έξοδο επαγγελματιών με υψηλά προσόντα από την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, και την Ισπανία – τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση – σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών στο εξωτερικό.

Πηγή: premium.paratiritis.gr