Παιδικός πονοκέφαλος

παιδικοί πονοκέφαλοιΟι πονοκέφαλοι σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Ως αιτία συνήθως εμφανίζεται το λεγόμενο «multitasking», με άλλα λόγια η ανάληψη και διεκπεραίωση ταυτόχρονα πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων. Άλλος παράγοντας που επιτείνει τους πονοκεφάλους στα παιδιά είναι η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ενώ και άλλης φύσης προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν στο σχολικό περιβάλλον όπως π.χ. ο σχολικός εκφοβισμός είναι δυνατό να έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση πονοκεφάλων.

Όπως πολλοί ενήλικες έτσι και τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν έναν πονοκέφαλο κι έτσι καταφεύγουν συχνά στα παυσίπονα. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα μαθητές να παίρνουν μαζί τους ήδη από το σπίτι χάπια για τον πονοκέφαλο, μαζί με το ψωμάκι ή το φρούτο τους.Ως παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πονοκεφάλων θεωρούνται η κατανάλωση αλκοόλ και ανθρακούχων αναψυκτικών, η απουσία σωματικής άσκησης, το άγχος αλλά και τα μυοσκελετικά προβλήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει δυστυχώς ένας ενιαίος μηχανισμός που να εξηγεί τις ημικρανίες», ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας τι είναι αυτό που τον πειράζει και τι μπορεί να κάνει ο ίδιος προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση φαρμάκων και να αυξήσει τη σωματική άσκηση.

Ειδικά στα παιδιά είναι σημαντική επίσης η σωστή διατροφή, και μάλιστα μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, τους οποίους χρειάζεται το παιδικό νευρικό σύστημα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια γλυκά αλλά ρύζι, πατάτες, ψωμί ολικής άλεσης ζυμαρικά. Εκτός από αυτό τα παιδιά χρειάζονται ακόμη ηρεμία κι ένα αρμονικό πρόγραμμα μέσα στη μέρα χωρίς άγχος, εντάσεις και φυσικά χωρίς την πολυδιάσπαση που επιφέρουν τα ηλεκτρονικά μέσα.

Πηγή: premium.paratiritis.gr