Εξαγωγή δοντιού

εξαγωγή δοντιούΣε ένα άρθρο που βρήκαμε στο site του κ. Παπαδόπουλου, μας αναφέρει τους λόγους που οι οδοντίατροι καταλήγουν στην εξαγωγή δοντιού, άλλα και τους τρόπους προστασίας μετά την αφαίρεση του. Όπως αναφέρει ο οδοντίατρος, όταν ένα δόντι καταστρέφεται από τερηδόνα, θα προσπαθήσει να το αποκαταστήσει με ένα σφράγισμα, ή μία απονεύρωση και θήκη, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου το δόντι έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή κι έχει αποκτήσει μεγάλη κινητικότητα λόγω περιοδοντικής καταστροφής και δεν θεραπεύεται. Σε αυτή την περίπτωση η μόνη λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού. Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε εξαγωγή ενός δοντιού είναι τα Νεογιλά δόντια που καθυστερούν να αποπέσουν και εμποδίζουν την ανατολή των μονίμων, σε ασθενείς που κάνουν ορθοδοντική αγωγή και χρειάζονται εξαγωγή κάποιων δοντιών για να υπάρξει αρκετός χώρος να διευθετηθούν τα υπόλοιπα δόντια στη σωστή σειρά και όταν υπάρχουν Έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμήτες χρειάζεται να εξάγονται όταν δεν έχουν ευνοϊκοί φορά ανατολής, όταν έχουν τερηδονιστεί αφού η πρόσβαση με την οδοντόβουρτσα εκεί δεν είναι πάντα εύκολη, και όταν τα ούλα που τους περιβάλλουν έχουν πρηστεί και πονάνε λόγω περιστεφανίτιδας.

Υπάρχουν δύο τύποι εξαγωγών. Η απλή εξαγωγή, που αφορά σε δόντια που έχουν ανατείλει μέσα στο στόμα. Πρώτα ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί έναν μοχλό, που χαλαρώνει την σύνδεση του δοντιού από τους περιοδοντικούς ιστούς και μετά χρησιμοποιεί μία οδοντάγρα, με την οποίο τελικά αφαιρεί το δόντι. Στο τέλος γίνεται ο καθαρισμός του κενού χώρου που απομένει μετά την εξαγωγή και η χειρουργική εξαγωγή, που αφορά σε έγκλειστα δόντια που δεν έχουν ανατείλει στο στόμα, ή σε σπασμένα δόντια ή σε εναπομείνασες ρίζες δοντιών που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ή πιο χαμηλά από τα ούλα. Ο οδοντίατρος με τα κατάλληλα εργαλεία κάνει μία τομή στο ούλο, για να απελευθερώσει το δόντι, το αφαιρεί, γίνεται καθαρισμός του κενού χώρου και συρραφή με ράμματα.

Όλες οι εξαγωγές γίνονται με τοπική ή στελεχιαία αναισθησία αν πρόκειται για δόντι της κάτω γνάθου, ενώ αυτό που ίσως νιώθετε κατά την διάρκεια της εξαγωγής είναι μια ελαφρά πίεση, αλλά σε καμία περίπτωση πόνο εφόσον θα έχει επιτευχθεί επαρκής αναισθησία. Μια επιπλοκή που μπορεί να προκληθεί είναι το ξηρό φατνίο. Εμφανίζεται 2-3 μέρες μετά την εξαγωγή δοντιού, είναι αρκετά επώδυνο, με συνοδή κακοσμία στόματος και δημιουργείται όταν το φατνίο δηλαδή η περιοχή που βρισκόταν το δόντι πριν την εξαγωγή μολύνεται και δεν επουλώνεται λόγω της απουσίας σχηματισμού θρόμβου. Οι αιτίες στις οποίες οφείλεται είναι κυρίως: το κάπνισμα αμέσως μετά την εξαγωγή, κακή στοματική υγιεινή, απομύζηση του τραύματος, η έλλειψη από τον οργανισμό βιταμίνης C και D. Η θεραπεία του περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα-αντιφλεγμονώδη και καθημερινή πλύση του τραύματος από τον οδοντίατρο.

Η περιοχή της εξαγωγής επουλώνεται σχετικά γρήγορα. Πλήρης ίαση μιας απλής εξαγωγής δοντιού αναμένεται σε μία έως δύο εβδομάδες. Μετά από μια χειρουργική εξαγωγή δοντιού, η περιοχή των ούλων θα επουλωθεί μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Η αποκατάσταση του οστού της γνάθου μπορεί να διαρκέσει τρεις έως έξι μήνες.