Μερικές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια

Πώς βουρτσίσατε τα δόντια σας το πρωί; Μήπως τα δόντια σας  χαλάνε παρόλο που ακολουθείτε σωστή στοματική σας υγιεινή; Μήπως τα βουρτσίζετε πολύ δυνατά για να τελείωνετε πιο γρήγορα;

Δείτε ποιες καθημερινές σας συνήθειες μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα το χαμόγελο σας!

συνήθειες που βλάπτουν τα δόντιαΔεν φοράτε προστατευτικό νάρθηκα όταν αθλείστε
Όλα τα ενεργητικά αθλήματα, που περιέχουν κάποιου είδους κίνηση και αλληλεπίδραση με το συμπαίκτη, δυνητικά αυξάνουν τις πιθανότητες τραυματισμού των δοντιών σας. Μικροκατάγματα στα μπροστινά δόντια είναι πολύ συχνό φαινόμενο τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Εκτός από τα αναμφισβήτητα οφέλη προστασίας των δοντιών που παρέχει ο αθλητικός νάρθηκας, έρευνες δείχνουν ότι προκαλεί χαλάρωση του στοματογναθικού συστήματος και βελτιώνει την απόδοση της αναερόβιας γυμναστικής, όπως για παράδειγμα τα βάρη.

Βουτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό
Βιάζεστε να διώξετε ότι έχει απομείνει επάνω στα δόντια σας μετά το φαγητό; Παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι τα καθαρίζετε το συντομότερο δυνατό, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα… Κατά τη διάρκεια του φαγητού το pHτου στόματος πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, κάνοντας το σμάλτο μαλακό και ευαίσθητο. Η διαβρωτική δράση των οξέων σε συνδυασμό με την αποτριπτική κίνηση της οδοντόβουρτσας δημιουργούν μόνιμες βλάβες στα δόντια όπως διαβρώσεις, αποτριβές και μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδονισμού. Δοκιμάστε αντίθετα να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό ή να μασήσετε τσίχλα χωρίς ζάχαρη έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή του σάλιου που θα αυξήσει το pHκαι θα κάνει το βούρτσισμα των δοντιών ασφαλές. Ιδανικά μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας 30 λεπτά μετά το γεύμα σας.

Τρώτε τα «λάθος» γλυκά
Η ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά μεταβολίζεται από τα μικρόβια του στόματος, τα οποία με τη σειρά τους χαλάνε τα δόντια, αναγκάζοντας σας να κάνετε κάποιο σφράγισμα. Δεν χαλάνε όμως όλα τα γλυκά εξίσου το σμάλτο των δοντιών, ενώ αντίθετα ορισμένα τρόφιμα που θεωρείτε «ασφαλή» γιατί δεν έχουν γλυκιά γεύση π.χ. συσκευασμένα αλμυρά σνακ, μπορεί να περιέχουν μικρά ποσά μεταβολίσιμων υδατανθράκων και να βλάψουν τα δόντια όπως μία καραμέλα! Μικρά ποσά ζάχαρης που βρίσκονται στο στόμα για μεγάλη χρονική διάρκεια (π.χ. καραμέλες, γλυφειντζούρι), κολλάνε επάνω στις επιφάνειες των δοντιών (π.χ. κρουασάν με σοκολάτα) ή καταναλώνονται επαναλαμβανόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. καφές με ζάχαρη), προκαλούν περισσότερες βλάβες στα δόντια απ’ ότι εάν φάτε μεγάλη ποσότητα γλυκών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε ξανά λοιπόν τα τσιμπολογήματα!

Συμβιβάζεστε με το ότι κρύβετε το χαμόγελο σας
Πολλοί είναι αυτοί που χαμογελούν χωρίς να δείχνουν τα δόντια τους γιατί αισθάνονται άσχημα για την εμφάνιση τους. Κάτι σημαίνει αυτό… Είναι τα δόντια δυσχρωμικά και έχουν καιρό να καθαριστούν; Έχουν παλιά σφραγίσματα που έχουν χαλάσει και αλλοιώνουν το χρώμα των δοντιών βλάπτοντας ταυτόχρονα τα δόντια εσωτερικά; Αιμορραγούν τα ούλα ή παρατηρείται δυσοσμία; Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις του οργανισμού ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι σαν τον πυρετό ή το συνάχι. Ο οργανισμός πάντα φροντίζει να μας ειδοποιεί όταν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας φλεγμονής ή όταν δημιουργούνται βλάβες. Μην αδιαφορείτε για τα μηνύματα που σα στέλνει! Η ντροπή για την εμφάνιση των δοντιών, έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, και μπορεί να επηρρεάσει όλους τους τομείς της καθημερινότητας από την κοινωνική και προσωπική ζωή, μέχρι την επαγγελματική ανέλιξη.

Ξεχνάτε το οδοντικό νήμα;
Το βούρτσισμα των δοντιών είναι η μισή δουλειά, η άλλη μισή είναι ο καθαρισμός των δοντιών με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Και αυτό γιατί η οδοντόβουρτσα καθαρίζει μόνο τις επιφάνειες στις οποίες έχει πρόσβαση, δηλαδή τις μασητικές, τις επιφάνειες προς τη γλώσσα και τον ουρανίσκο, αλλά και τις εξωτερικές επιφάνειες προς τα χείλη και τα μάγουλα. Τι γίνεται με τις πλαϊνές επιφάνειες των δοντιών με τις οποίες τα δόντια ακουμπάνε μεταξύ τους καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση; Μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις που υπόσχονται ότι το στοματικό διάλυμα μπορεί να τις καθαρίσει αποτελεσματικά! Κανένα στοματικό διάλυμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το οδοντικό νήμα! Και αυτό γιατί δρα χημικά και όχι αποτριπτικά, έτσι ώστε να αφαιρέσει τα υπολείμματα της πλάκας. Μόνο ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα προλαμβάνει την τερηδόνα, την ουλίτιδα, την περιοδοντίτιδα αλλά και ασθένειες που επιβαρύνονται όταν δεν φροντιζεται η στοματική υγεία, όπως π.χ. καρδιαγγειακές νόσοι ή διαβήτης.

Βουρτσίζετε τα δόντια με δύναμη
Αυτό δεν εγγυάται και αποτελεσματικό ή γρηγορότερο καθαρισμό! Αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει αποτριβές στις αυχενκές περιοχές των δοντιών, υφιζήσεις των ούλων, ευαίσθητα δόντια στο κρύο και αποτριβή του σμάλτου. Σημασία έχει η τεχνική βουρτσίσματος, πάντα σε συνδυασμό με μαλακή οδοντόβουρτσα και μια μη αποτριπτική, καθημερινής χρήσης οδοντόκρεμα. Κρατείστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45ο σε σχέση με τα δόντια και βουρτσίστε με απαλές κυκλικές κινήσεις, καλύπτοντας 2-3 δόντια τη φορά. Στη συνέχεια προχωρείστε στα επόμενα δόντια και σιγουρευτείτε ότι το συνολικό βούρτσισμα διαρκεί 2-3 λεπτά και ότι δεν παραλείπετε τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.

Αγνοείτε την αιμορραγία στο βούρτισμα
Εάν παρατηρείται αιμορραγία των ούλων όταν βουρτσίζετε τα δόντια ή τα καθαρίζετε με οδοντικό νήμα, ανήκετε στο 75% των ανθρώπων που έχουν σε δεδομένη χρονική στιγμή νοσήσει από φλεγμονή του περιοδοντίου, με απλά λόγια έχουν ουλίτιδα ή σε προχωρημένα στάδια περιοδοντίτιδα. Μη σας τρομάζει το αίμα, δε σημαίνει τιποτα παραπάνω από το ότι τα ούλα σας διαμαρτύρονται για τη μικροβιακή πλάκα και την πέτρα που αφήσατε να σχηματιστεί επάνω τους. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Εάν παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες η αιμορραγία επιμείνει, είναι η στιγμή που πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρο  για να εξετάσει τη στοματική κοιλότητα και να εντοπίσει επιβαρυντικούς παράγοντες όπως σφραγίσματα με κακά όρια, συνωστισμούς δοντιών ή στοιχεία του ιατρικού ιστορικού, οι οποίοι δυσχεραίνουν τη στοματική σας υγιεινή. Σε σπάνιες περιπτώσεις αιμορραγία που δεν μπορεί να ελεγχθεί με τακτικό βούρτσισμα δοντιών σχετίζεται με συστηματικές βλάβες του οργανισμού, όπως ανοσοκαταστολή ή διαβήτης.

Παραλείπετε τους οδοντιατρικούς ελέγχους
Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά 6μηνο είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του στόματος και βοηθούν να διατηρήσετε τα δόντια σας καθαρά, λευκά και υγιή. Επιπλέον τυχόν μικές βλάβες ανιχνεύονται έγκαιρα, και έτσι η επιδιόρθωση τους είναι γρήγορη, οικονομικότερη και χωρίς άσκοπη θυσία οδοντικών ιστών μέσω του τροχίσματος των δοντιών. Ορισμένες παθήσεις μάλιστα όπως η ουλίτιδα που μένει αθεράπευτη, μπορούν να εξελιχθούν σε νόσους των περιοδοντικών ιστών, όπως η περιοδοντίτιδα, που προκαλούν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες σε ούλα και οστό. Δείτε το κι έτσι: ακόμη κι αν δεν έχετε συμπτώματα ή πόνο, και φροντίζετε καθημερινά τα δόντια σας, μόνο ο ειδικός είναι εκπαιδευμένος να ανιχνεύει τα προβλήματα σε αρχόμενο στάδιο πριν γίνουν αντιληπτά από εσάς και μπορεί να επιβεβαίωσει τη σωστή σας δουλειά και την υγεία του στόματος σας! Τέλος, ακόμη και εάν είστε ιδιαίτερα επιμελής με το βούρτσισμα των δοντιών, ο σχηματισμός πέτρας είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους και μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με οδοντιατρικό καθαρισμό εξαιτίας της ισχυρής συγκράτησης της στην επιφάνεια των δοντιών.

Δεν φοράτε προστατευτικούς νάρθηκες νυκτός
Είτε πρόκειται για νάρθηκα προστασίας από το νυχτερινό τρίξιμο των δοντιών, είτε για αθλητικό νάρθηκα, είτε για νάρθηκα συγκράτησης ορθοδοντικής θεραπείας, η ασυνέπεια στη χρήση τους επιφέρει μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα. Ο νάρθηκας προστασίας από το τρίξιμο των δοντιών βοηθάει έτσι ώστε σταδιακά να μειωθεί το τρίξιμο και το σφίξιμο, και κατ’ επέκταση και οι επιππτωσεις τους στα δόντια, όπως φθορές, ευαισθησία, αποτριβές, κατάγματα, ρωγμές, ή πόνος στη γνάθος. Ξοδεύουμε σχεδόν το 1/3 της ζωής μας στον ύπνο, γιατί να μην προστατεύουμε τα δόντια μας κατά τη διάρκεια του;

Πηγή: Οδοντίατροι Smiles – Θεσσαλονίκη