Ορθοδοντική θεραπεία & ουλίτιδα

Ορθοδοντική θεραπεία & ουλίτιδαΗ ορθοδοντική διορθώνει τις θέσεις στις περιπτώσεις στραβων, συνωστισμενων, ή και αραιών δοντιών, για να δημιουργήσει ένα όμορφο χαμόγελο με ίσια δόντια. Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται τόσο στην κλασσική ορθοδοντική θεραπεία με «σιδεράκια», όσο και στις θεραπείες αόρατης ορθοδοντικής μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσουν ουλίτιδα. Έτσι τα ούλα μπορεί να δείχνουν πρησμένα και να αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα. Ωστόσο, βάσει των όσων λένε οι οδοντίατροι δεν ευθυνεται η ίδια η ορθοδοντική θεραπεία για αυτό!

Την ουλίτιδα την προκαλούν διαφορετικοί λόγοι, με βασικότερη την παρουσία μικροβίων στο στόμα. Λόγω του ότι το στόμα είναι μια περιοχή συνάθροισης πολλών ειδών μικροβίων, δημιουργούνται φλεγμονές στα ούλα όταν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπαραχθούν. Έτσι η κακή στοματική υγιεινή και τα υπολείμματα τροφών που απομένουν από ελλιπές βούρτσισμα δοντιών δίνουν κυριολεκτικά «τροφή» στα βακτήρια για την ανάπτυξη τους.

Τα πρησμένα λοιπόν ούλα είναι το πιο κοινό σημάδι ουλίτιδας, ειδικά μετά το πρώτο ραντεβού τοποθέτησης του ορθοδοντικού μηχανισμού. Μικρη ευαισθησία μπορεί ακόμη να προκληθεί μετά από κάθε ρύθμιση του ορθοδοντικού μηχανισμού, συνήθως κάθε μήνα, ωστόσο αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική και αποδραμει σε λίγες ώρες. Με το τακτικό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να αποφευχθεί πλήρως η ουλίτιδα.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι τακτικό και σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών, ενώ τα ειδικά στοματικά διαλύματα ανακουφίζουν άμεσα τα πρησμένα ούλα.