Πότε να φάω μετά τον καθαρισμό;

καθαρισμος δοντιωνΟ καθαρισμός των δοντιών που κάνουν οι οδοντίατροι είναι υποχρεωτικός στη χειρότερη μία φορά τον χρόνο!

Όχι μόνο για να αφαιρεθούν οι εναποθέσεις της μικροβιακής πλάκας από τα σημεία που δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα, αλλά και γιατί παράλληλα γίνεται και ένας πλήρης στοματικός έλεγχος και στην περίπτωση που βρει ο οδοντίατρος κάποιες βλάβες, αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Όσο δροσερή λοιπόν και να είναι η αίσθηση φρεσκάδας μετά τον οδοντιατρικό καθαρισμό, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να φάμε. Πότε επιτρέπεται;

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια και μεθόδους, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε στόματος. Αυτό δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες και παροχή διαφορετικών οδηγιών σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να φάει κανείς μετά την οδοντιατρική επίσκεψη, ανά περίπτωση.

Τοποθετήθηκε φθόριο στα δόντια;
Εάν όχι, τότε μπορείτε να φάτε αμέσως μόλις θελήσετε μετά τον οδοντιατρικό καθαρισμό. Εάν όμως έγινε, φθορίωση με βερνίκι ή στίλβωση με φθοριούχο πάστα, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτα πριν φάτε ή πιείτε. Κι αυτό διότι το φθόριο χρειάζεται χρόνο να απορροφηθεί από το εσωτερικό των δοντιών και να τα ενδυναμώσει για μία αποτελεσματική θεραπεία.

Τι πρόκειται να φάτε;
Εάν κάνατε θεραπεία με φθόριο ή τοποθέτηση απευαισθητοποιητικής κρέμας στους αυχένες και στις ρίζες των δοντιών, τότε όξινα και αποτριπτικά φαγητά πρέπει να αποφευχθούν, καθώς αυτό θα προκαλέσει πλήρη αναστροφή του αποτελέσματος της θεραπείας. Επίσης, λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας να εμφανιστεί παροδική οδοντική ευαισθησία μετά τον καθαρισμό, υπερβολικά ζεστά ή υπερβολικά κρύα φαγητά δεν ενδείκνυνται. Παρομοίως, σκληρά φαγητά όπως ποπ κορν ή ξηροί καρποί, μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα περαιτέρω και να προκαλέσουν μικρές εστίες αιμορραγίας – ουλίτιδα.

Πόσο θέλετε να διαρκέσει η αίσθηση φρεσκάδας;
Η απάντηση είναι αυτονόητη – για πάντα – αλλά αυτό δεν είναι εφικτό! Ωστόσο μπορείτε να παρατείνετε και να απολαύσετε την αίσθηση των καθαρών, γυαλισμένων δοντιών όσο περισσότερο θελετε, μέχρι να πεινάσετε! Ωστόσο μην το παρακάνετε, γιατί η ισορροπημένη διατροφή και η τήρηση των γευμάτων αποτελεί σοφή πρακτική.