Γιατί είναι επικίνδυνη η ζέστη

zesti-ygeiaΚατά τη διάρκεια ενός καύσωνα αυξάνεται αρκετά η θνησιμότητα από πολλά νοσήματα, αλλά ως αιτία θανάτου αναφέρεται πάντοτε ως νόσημα το έμφραγμα, η πνευμονοπάθεια ή η νεφροπάθεια, και όχι η ζέστη. Εκείνοι που κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από τη ζέστη είναι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα νήπια, οι ασκούμενοι όλων των ηλικιών και οι «αθλητές του Σαββατοκύριακου», των οποίων το σώμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί ταυτοχρόνως στη ζέστη και στην έντονη φυσική καταπόνηση έπειτα από μία εβδομάδα καθισιό στη δροσιά του γραφείου.

Επίσης, την ευπάθεια συνήθως αυξάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως οι βήτα-αναστολείς που χορηγούνται για την υπέρταση και τα αντιχολινεργικά που χορηγούνται για ασθένειες των πνευμόνων και την ακράτεια ούρων. Άλλα φάρμακα που συμβάλλουν στην ευαισθησία είναι το λίθιο και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα αντισταμινικά και τα αντισπασμωδικά. Πρόβλημα συνιστά και η λήψη διάφορων ουσιών, όπως η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες και το PCP. Τέλος, πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση αλκοόλ.

Αν όμως εκτός από τη ζέστη έχει και πολύ υγρασία, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς η υγρασία του περιβάλλοντος εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και συνεπώς το δρόσισμα του οργανισμού. Η θερμοπληξία (ή υπερθερμία) μπορεί να κοστίσει τη ζωή δίχως να προκαλέσει εμφανή συμπτώματα. Εκδηλώνεται όταν το σώμα ενός ανθρώπου απορροφά περισσότερη θερμότητα απ’ όση μπορεί να αποβάλλει, με συνέπεια να αυξάνεται επικίνδυνα η εσωτερική θερμοκρασία του. Ένα από τα συμπτώματά της είναι το στεγνό δέρμα, που οφείλεται στο ότι το σώμα δεν παράγει πια ιδρώτα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ζάλη και ναυτία.

Το κύριο χαρακτηριστικό ότι έχει αρχίσει να προκαλείται πρόβλημα από τη ζέστη είναι η αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας, δηλαδή ο πυρετός. Επειδή όμως αυτού του είδους ο πυρετός δεν πέφτει με αντιπυρετικά, έχει ζωτική σημασία να ξέρουν όλοι και τα συνοδά συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι το σώμα έχει αρχίσει να αρρωσταίνει από τη ζέστη. Συνηθισμένα τέτοιου είδους συμπτώματα είναι η κούραση, η ζαλάδα, η αδυναμία, ο πονοκέφαλος, η ναυτία και οι μυϊκές κράμπες. Αν παρουσιάσει κάποιος αστάθεια στο βάδισμα, πνευματική σύγχυση και αποπροσανατολισμό, είναι πάρα πολύ πιθανό να έχει αρχίσει η θερμοπληξία.

Πηγή: premium.paratiritis.gr