Η ξεκούραση κάνει καλό στην υγεία

ksekourasiΗ ξεκούραση είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας, με τον ύπνο να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανανέωση μας και επομένως στην υγεία μας. Την σημερινή περίοδο που άγχος και στρές μας κυριεύουν, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε την ξεκούραση ως απώλεια χρόνου. Όμως δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού όπως είναι η τροφή και ο ύπνος.

Φυσικά ξεκούραση δεν σημαίνει ακινησία και παιγνίδι με το τηλεκοντρόλ στον καναπέ του σαλονιού. Και αυτό διότι σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας της ξεκούρασης αποτελεί το μυαλό. Για παράδειγμα ο χρόνος που αφιερώνουμε σε φίλους και αγαπημένους ανθρώπους μας χαλαρώνει, περιορίζει το στρές και επομένως όλες τις βλαβερές επιπτώσεις απο αυτό. Δηλαδή από τα ψυχολογικά προβλήματα μέχρι τα καρδιακά. Και αυτό διότι η χαλάρωση που προσφέρει η χαλαρή ατμόσφαιρα  μειώνει το στρες και  τα επίπεδα των ορμονών του στο αίμα.

Η πολυδιάσπαση δηλαδή το να κάνουμε πολλές δουλειές μαζί είναι …θανατος. Σήμερα μιλάμε στο κινητό την ώρα που οδηγούμε, τρώμε βλέποντας τηλεόραση… Ο εγκέφαλος, όμως, έχει ανάγκη να συγκεντρώνεται σε ένα πράγμα κάθε φορά, και αυτή η υπεραπασχόληση έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το νευρικό σύστημα, αλλάζει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και επηρεάζει την σωματική θερμοκρασία. Το να συκεντρωθούμε σε ένα και μόνο πράγμα, σίγουρα μας ξεκουράζει.

Ακόμα πιο σημαντική είναι η ξεκούραση του σώματος γιατί αυτό ξεκουράζει και το μυαλό. Μια από τις καλύτερες μεθόδους είναι ένας υπνάκος των 15-30 λεπτών, μία φορά την ημέρα. Εξίσου αποδοτικό είναι να αφιερώνετε λίγα λεπτά την ημέρα,  δίχως να κάνετε ούτε να σκέφτεστε τίποτα, ακομα και αν δεν σας πάρει ο ύπνος. Οι βαθιές ανάσες επίσης βοηθούν σημαντικά. Ακόμα και η συγκέντρωση σε κάτι που προσφέρει θετικές σκέψεις μπορεί να έχει ανάλογες θετικές επιπτώσεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι το να ξεκουραζόμαστε λίγο μέσα στη μέρα, με τους κατάλληλους τρόπους είναι ότι το καλύτερο δώρο στον οργανισμό.

Πηγή: greekares.wordpress.com