Προσοχή στον καθαρισμό των αυτιών

katharismos-autionΟ καθαρισμός του εσωτερικού του αυτιού με τις λεγόμενες «μπατονέτες»  είναι μία λανθασμένη μέθοδος, γιατί τα αυτιά αυτοκαθαρίζονται!

Το να προσπαθούμε σχεδόν καθημερινά να καθαρίσουμε τα αυτιά μας με μπατονέτες και άλλα αντικείμενα (μέχρι και οδοντογλυφίδες ή σπιρτόξυλα!) δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Διότι ενώ βλέπουμε να βγαίνει λίγο κερί από το αυτί μας, άλλο τόσο σπρώχνουμε πιο βαθιά και σιγά σιγά το αυτί μας βουλώνει και αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα, πόνος, μείωση της ακοής, φαγούρα και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Τι πρέπει να κάνουμε; Απολύτως τίποτε. Ευτυχώς ο οργανισμός αποβάλει το κερί από μόνος του προς τα έξω και εμείς με την πετσέτα μπορούμε να το σκουπίσουμε αν είναι τόσο πολύ που το καταλαβαίνουμε. Η ανάπλαση του επιθηλίου γίνεται από το τύμπανο και προς τα έξω κι έτσι αποβάλλεται το «κερί» όταν χρειάζεται. Επιπλέον, ο έξω ακουστικός πόρος δεν είναι ευθύς.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, ο καθαρισμός με τις «μπατονέτες» τραυματίζει το δέρμα, τα μικρόβια που φυσιολογικά βρίσκονται εκεί πολλαπλασιάζονται και δημιουργούνται εξωτερικές ωτίτιδες, με πόνο, βουητό και πιθανώς αιμορραγία. Ακόμα, το βύσμα ωθείται προς το τύμπανο και μπορεί να προκληθεί βαρηκοΐα και πόνος.